Sigilarea reprezintă umplerea şanţurilor ocluzale de la nivelul molarilor de 6 ani imediat după apariţia lor în cavitatea bucală cu un material de obturaţie care eliberează Fluor şi previne apariţia cariilor la acest nivel.


ATENŢIE !

 

La vârsta de 6 ani erupe (iese din os) primul dinte definitiv din cavitatea bucală care este o măseluţă situată imediat înapoia molarilor ,,de lapte ‘’. De aceea, părinţii îl consideră tot dinte temporar şi bazându-se pe faptul că se va schimba, neglijează tratarea lui.

 

Când copilul se plânge de dureri foarte mari sau acest dinte este prea distrus pentru a se mai putea reconstitui, se poate ajunge la extracţia lui la o vârstă prea fragedă.


Din păcate nu este suficient cunoscut rolul acestui dinte foarte important :
În masticaţie, alături de al doilea molar definitiv asigură mărunţirea alimentelor ;
La adulţi, prin cele 3 rădăcini ale sale este un puternic dinte stâlp când se doreşte înlocuirea dinţilor vecini extraşi printr-o lucrare protetică.

 

Este un reper important pentru medicul stomatolog care, în funcţie de poziţia lui pe arcadă, apreciază dezvoltarea normală a maxilarului şi a mandibulei.

 

În plus, prin pierderea precoce a acestui dinte, în spaţiul astfel creat se produc înclinări sau deplasări ale dinţilor vecini lui precum şi a dintelui de pe arcada opusă făcând dificilă sau chiar imposibilă protezarea ulterioară.
De aceea se recomandă tratarea la timp a leziunilor de pe acest dinte pentru a asigura menţinerea lui pe arcadă cât mai mult timp posibil.

 

 

 

spacer.png, 0 kB
Copyright 2012 Dintisorul Vesel - Cabinet Stomatologic
Developed by Ro-Media Design

spacer.png, 0 kB
This is a test