Instructiuni pentru pacientii purtatori de proteze totale

 

protezeTrebuie să ştiţi că rezultatul protezării se îmbunătăţeşte treptat, pe măsura purtării protezelor, a păstrării legăturii cu medicul care v-atratat şi a îndeplinirii recomandărilor noastre.
Chiar dacă aţi mai purtat proteze, cele noi vi se par altfel, ceva va incomodează. Vă dăm dreptate, dar nu vă necăjiţi. Senzaţiile neplăcute vor dispare curând .
Vi se pare că nu vorbiţi bine, aşa este, deocamdată, dar pentru scurt timp. Aţi dori desigur să mâncaţi imediat şi bine, veţi putea, dar şi aceasta treptat; s-ar putea chiar să apară mici dureri pe gingie, dar nu vă îngrijoraţi.
Noi v-am informat asupra necazurilor ce pot apărea, însă cu ajutorul nostru şi al DUMNEAVOASTRĂ ele se pot înlătura.

Rezultatul final nu vă va da satisfacţie dacă nu ţineţi seama de următoarele sfaturi:


  • Protezele se poartă permanent şi ziua şi noaptea. Se scot din gură după fiecare masă, se spală pe ambele părţi cu apă şi cu săpun - cu ajutorul periuţei - se clătesc bine şi se repun în gură. Când spălaţi protezele, ţineţi-le bine în mână fiindcă scăpate din mâna se pot sparge.
  • Ca să puteţi vorbi bine într-un timp cât mai scurt, începeţi de pe acum exerciţii de vorbire. Citiţi ziarul sau dintr-o carte cu voce tare, de repetate ori în fiecare zi, până când vă obişnuiţi să pronunţaţi corect cuvintele.

 

  • In cazul că apar uşoare dureri pe gingie, prezentati-vă la medic şi totul va intra in normal. Dacă durerile sunt foarte vii, numai în acest caz scoateţi proteza care vă produce durerile dar aşezaţi-o neapărat în gură cu cel puţin două ore înainte de a vă prezenta la medic, altfel medicul nu vă poate ajuta.

 

  • La început, în prima săptămână veţi mânca mai uşor folosind alimente mai moi: pireuri, budinci, carne tocată, etc. Vă recomandăm ca de acum inainte să folosiţi mai des cuţitul şi furculiţa pentru a tăia cu ele alimentele în bucăţele mici.

Cu protezele nu se muşcă.


Trebuie înţeles că protezele sunt totuşi proteze. Ele înlocuiesc dinţii, dar nu sunt fixate în os aşa cum au fost dinţii naturali. De aceea, nu vă miraţi că la deschiderea largă a gurii, la căscat sau tuse ele se desprind. Obisnuiţi-vă cu o deschidere a gurii mai moderată; dacă vă vine să tuşiţi puneţi batista în faţa buzelor, astfel riscaţi ca efortul de tuse să arunce protezele. Evitaţi alimentele foarte dure.
Infăţişarea dumneavostră, aspectul feţei s-a îmbunătăţit urmând sfaturile noastre în scurt timp veţi constata şi alte îmbunătăţiri în vorbire, alimentaţie, etc.
Dacă cumva din întâmplare a sărit un dinte de pe proteză sau proteza s-a spart, adunati şi păstraţi cu grijă dintele sau bucăţelele respective şi veniţi cu ele la policlinică pentru reparaţii. Nu încercaţi niciodată să faceţi dumneavoastră reparaţii sau modificări.
Chiar după ce protezele vă satisfac, nu uitaţi că ele nu îşi păstrează toate calităţile în timp şi că, periodic, măcar o dată pe an, este de dorit în interesul dumneavoastră să vă prezentaţi la medic.


 

spacer.png, 0 kB
Copyright 2012 Dintisorul Vesel - Cabinet Stomatologic
Developed by Ro-Media Design

spacer.png, 0 kB
This is a test