Reguli pentru o igiena dentară corectă

 

Timpul ce trebuie alocat pentru periajul corect este de minim 3 minute pentru ambele arcade. Marea majoritate a copiilor şi adulţilor nu alocă acest interval de timp periajului. Pentru periajul corect al dinţilor, folosiţi mişcări scurte şi uşoare, acordând o atenţie specială gingiilor, dinţilor din spate mai greu accesibili şi zonelor din jurul coroanelor, obturaţiilor.

 


Periaţi cu atenţie :


- suprafaţa exterioară (dintre obraji şi buze) a dinţilor de sus, apoi a celor de jos prin fixarea periuţei la un unghi de 45° pe dantură şi periaţi cu mişcări circulare şi mici şi cu grijă în şanţul gingival;
- suprafaţa interioară (dinspre limba) a dinţilor de sus şi de jos cu miscari scurte înainte şi înapoi;
- limba - cu delicateţe pentru îndepartarea bacterilor şi împrospatarea respiraţiei


Periuţa de dinţi trebuie schimbată atunci când se deteriorează, sau la fiecare 3 luni. Semnele deteriorării sunt: înmuierea perilor, perii răsuciţi, peri divergenţi, lipsa de eficienţă.


Menţinerea unei igiene orale corecte este unul dintre cele mai importante lucruri pentru dinţii şi gingiile dumneavoastră. Dinţii sănătoşi nu numai că vă ajută să arătaţi şi să vă simţiţi bine, dar vă ajută şi să mancaţi şi să vorbiţi corect.


 

 

Indicaţii Post-Extracţionale

 

Compresele se menţin strâns aplicate peste plagă ( dinţii superiori în contact strâns cu cei inferiori) timp de 2 ore, apoi se îndepărtează uşor, cu ajutorul degetelor pentru a nu desprinde odată cu compresa şi cheagul format în alveolă.

dintisor

Elementul primar prin care începe procesul de vindecare al unei plăgi postextracţionale este cheagul endoalveolar. El protejează plaga şi constituie o barieră biologică împotriva agresiunilor microbiene din mediul bucal fiind suportul pentru formarea ulterioară a ţesutului osos. De aceea, indicaţiile postextraţionale aplicate cu stricteţe vor asigura o evoluţie favorabilă şi o vindecare normală a plăgii produse prin extracţie.
În ziua în care vi s-a efectuat extracţia :

  • NU clătiţi gura cu apă sau ceai de muşeţel şi evitaţi ingerarea băuturilor acidulate : Fanta, Cola, apă minerală (puteţi mobiliza şi elimina cheagul);
  • NU sugeţi din alveolă şi nu scobiţi această zonă;
  • NU consumaţi băuturi alcoolice şi NU fumaţi;

EVITAŢI alimentele fierbinţi sau prea reci, produsele lactate şi alimentele tari care solicită o masticaţie prea intensă. Masticaţia se va efectua pe partea opusă celei în care se află plaga.

Exemple de alimente ce pot fi consumate în ziua extracţiei : supe, piureuri, compoturi, budinci (la temperatura camerei).

- NU este indicat periajul dinţilor ! El va fi reluat după 24 ore ferindu-se atingerea plăgii cu periuţa de dinţi, dar se insistă cu ea pe zona antagonistă plăgii (opusă în sens vertical) chiar dacă la acel nivel aveţi dinţi sau lucrări protetice.

Este OBLIGATORIU să vă prezentaţi la un control postextracţional în ziua următoare celei în care vi s-a efectuat extracţia. De asemenea, la orice semn de evoluţie nefavorabilă a plăgii (sângerări, dureri) este necesar un control stomatologic.


 

 

Instructiuni pentru pacientii purtatori de proteze totale

 

protezeTrebuie să ştiţi că rezultatul protezării se îmbunătăţeşte treptat, pe măsura purtării protezelor, a păstrării legăturii cu medicul care v-atratat şi a îndeplinirii recomandărilor noastre.
Chiar dacă aţi mai purtat proteze, cele noi vi se par altfel, ceva va incomodează. Vă dăm dreptate, dar nu vă necăjiţi. Senzaţiile neplăcute vor dispare curând .
Vi se pare că nu vorbiţi bine, aşa este, deocamdată, dar pentru scurt timp. Aţi dori desigur să mâncaţi imediat şi bine, veţi putea, dar şi aceasta treptat; s-ar putea chiar să apară mici dureri pe gingie, dar nu vă îngrijoraţi.
Noi v-am informat asupra necazurilor ce pot apărea, însă cu ajutorul nostru şi al DUMNEAVOASTRĂ ele se pot înlătura.

Rezultatul final nu vă va da satisfacţie dacă nu ţineţi seama de următoarele sfaturi:


Citeste mai mult..
 

 

Informatii utile pentru parinti

 

Pentru copilul dumneavoastra „dintisorii de lapte” sunt la fel de importanti cum sunt pentru adulti dintii definitivi

dintisor Cu ajutorul lor mesteca bine alimentele, nu se plange de dureri de burtica si zambeste curajos spre colegii de gradinita fara sa-i fie teama ca va fi evitat in timpul jocului de ceilalti copii sau mai rau, criticat ca are „dintii negri si urati !”.


Ceea ce multi parinti nu stiu este ca infectiile de pe radacinile „dintilor de lapte” ( cunoscute ca mici abcese pe gingii care se sparg la periaj cu eliminarea unor mici cantitati de puroi ) pot afecta mugurii dintilor definitivi care stau ”nevazuti ” in os si duc la aparitia fie a defectelor de structura pe suprafata acestora [ pete ‚ santuri, gropite] fie, in cazuri mai grave, eliminarea in totalitate a dintelui permanent cu pierderea lui definitiva !


Citeste mai mult..
 spacer.png, 0 kB
Copyright 2012 Dintisorul Vesel - Cabinet Stomatologic
Developed by Ro-Media Design

spacer.png, 0 kB
This is a test